keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Nordplus-matka Motalaan 12.11.-18.11.2017


Platengymnasiet i Motala
Birgittalaisnunna Vadstenan luostarissa
Lukiossamme alkoi tänä syksynä uusi Nordplus-projekti ruotsalaisen Platengymnasiet-lukion kanssa. Tavoitteena on kahden projektivuoden aikana paitsi tutustua naapurimaamme nuoriin, myös oppia maidemme historiasta, mitä yhteiskunnallisia ja historiallisia yhtäläisyyksiä ja eroja maidemme väliltä löytyy viimeisen reilun sadan vuoden ajalta. Projektin myötä toiveena on myös saada ruotsin kielen opiskeluun nostetta ja mielenkiintoa lisää, mikä hyödyttäisi koko koulua. Oman mielenkiintoisen lisänsä tähän projektiin tuo se, että Motalan maalaiskunta Aska on ollut Iisalmen maalaiskunnan nk. kummikunta vielä muutama vuosikymmen takaperin. Kuntaliitosten ja muutosten myötä tämä yhteistyö on pikku hiljaa hiipunut. Tapasimme Pohjola-Nordenin ja kummikuntatoiminnan veteraanin Bertil Norresjön myös moneen otteeseen. Hän oli mukana ryhnätöissä ja Vadstenassa ja luonnollisesti hyvin ilahtunut uudesta yhteistyöstä kaupunkiemme välillä.

Lähdimme matkaan sunnuntaina 12.11. linja-autolla Kuopioon ja sieltä lentäen Helsingin kautta edelleen Tukholmaan. Arlandassa meitä oli vastassa projektin koordinaattori Ludmila Öster Platengymnasietista tilausbussin kera. Ajelimme pimenevässä marraskuun illassa nopean McDonald´s -pysähdyksen jälkeen kolmisen tuntia Vätternin rannalle Motalaan. Jo aiemmin samalla viikolla projektin 15 opiskelijaa oli meilaillut ja jutellut tulevien isäntäperheidensä kanssa, ja jännitys oli suuri kun saavuimme lukion parkkipaikalle. Nuoret löysivät perheensä ja juttu alkoi heti luistaa. Moni jännitti kielitaitoaan, mutta svengelskalla ja eräässä perheessä myös suomen kielellä pärjäsi mainiosti. (Suomen kieli on monissa Ruotsin kaupungeissa "virallinen" asiointikieli, niin myös Motalassa, jossa on paljon ensimmäisen ja toisen-kolmannen sukupolven suomalaisia. Perinteisesti teollisuuskaupungit ja –seudut ovat houkutelleet satoja tuhansia suomalaisia työn perässä sotien jälkeen Ruotsiin )
Vadstenan linna (Kustaa Vaasan rakennuttama)
Kouluviikon aikana opiskelijat olivat mukana isäntäoppilaidensa oppitunneilla, esimerkiksi englannin ja historian sekä yhteiskuntaopin tunneilla. Englannin tunteja veti suomeakin taitava Anita Majava, jolla oli rennon moderni mutta osaava ote luokkiinsa ja oppiaineeseensa. Opiskelijat pääsivät mm. tekemään omia animaatioita muovailuvahasta ja muusta rekvisiitasta iPadeilla. Loppuviikosta suomalaiset ja ruotsalaiset pohtivat sekaryhmissä Suomen ja Ruotsin erityispiirteitä ja historian vaiheita. Ja jotta jaksaa opiskella ja olla aktiivinen, täytyy ruokahuollon myös pelata. Sekä opettajat että opiskelijat saivat ruokailla koulussa, mikä oli tosi hyvä asia. Ruoka oli monipuolista ja maittavaa.
Pojat synagogassa (ei ilman päähinettä) 
Paitsi koulun arkeen saimme tutustua myös Motalan ja lähialueen historiaan: metalli- ja telakkateollisuuteen historiallisessa miljöössä, Göta kanavan rakentamisen vaiheisiin sekä naapurikunnan Vadstenan historialliseen linnaan ja nunnaluostariin. Yksi viikon kohokohdista oli myös päiväretki Tukholmaan, jossa saimme käydä tutustumassa synagoogaan paikallisen herttaisen opasrouvan johdolla sekä vierailu Ruotsin eduskuntaan "Sveriges Riksdag", jossa meille esiteltiin paitsi rakennusta, myös Ruotsin yhteiskuntaa ja hallintoa. Ruokailimme kansainväliseen tyyliin libanonilaisessa ravintolassa, joka oli joillekin vallan eksoottinen kokemus. Tukholmassa jäi vielä pari tuntia aikaa shoppailuun ja kahvitteluun ennen paluuta takaisin Motalaan.
Projekti jatkuu tästä eteenpäin verkossa ja seuraavaa vierailua, Motalan projektiporukan Iisalmen vierailua, valmistellessa.
Meikäläisiä kansallisarkistossa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti